Снимка: БГНЕС
fallback

Според последните данни на националната статистика България излиза от икономическата криза. Това обяви в Габрово министърът на финансите Симеон Дянков.

През април износът на България, спрямо европейските и спрямо трети страни, се е увеличил с 36,7 на сто. Това е най-голямото увеличение на износа на месечна база, което е отчетено след март 2006 година, съобщи министър Дянков.

Той посочи, че статистическите данни са му предоставени днес и ги обявява за първи път.

С 12,1 на сто е нараснал и износът за Европейския съюз, информира вицепремиерът.

Ръстът на износа за трети страни е над 50 на сто.

През първото тримесечие на 2010 година, спрямо същия период през 2009 година, доходите на домакинствата са нараснали с 5,7 на сто.

Като изчистим 1,3-процентната инфлация, доходите на домакинствата са се повишили спрямо миналата година с 4,4 на сто, съобщи министър Дянков.

По думите му нарастването на доходите на домакинствата не е от заплати, а от други доходи.

През май кредитният пазар, в частта на ипотеките, се е увеличил с над 8 на сто спрямо месец април.

Ипотечният пазар се е съживил за първи път за период, по-голям от две и половина години.

Вицепремиерът посочи, че българските домакинства трябва да бъдат успокоени и да им се вдъхне доверие, тъй като валутният борд е стабилен, стабилни са и финансовата, банковата и фискалната система.

Министърът посъветва домакинствата да започнат да мислят за по-голямо потребление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

405

ммм да

преди 14 години

Европа е изправена пред почти неизбежна рецесия през следващата година, както и няколко години на стагнация след това, обяви милиардерът Джордж Сорос и може да доведе до разпадане на ЕС.

404

аззззз

преди 14 години

Без производство няма икономика - няма смисъл да се лъжемТърговията - предимно вносни стоки от Китай . Добре е ама за чуждите икономики. За каква криза говорехме ??? Та ние от 20 години сме в криза . И все излизаме било за 800 дни с НДСВ било сега с ГЕРБ . А всъщност цари разруха - няма производства, защото успешната приватизация запрати предприятията в небитието. Няма селско стопанство защото връщането на земи беше много успешна формула и сега си имаме Бурени . Гениално !

403

Milka

преди 14 години

А един мармот завиваше шоко;ада със станиол

fallback