Снимка: Булфото

Възможно ли е настоящият български президент да бъде свален с процедура по импийчмънт?

Конституционният съд е компетентен да каже дали има нарушение на Конституцията.

Това разясни пред БНР Неделчо Беронов (бивш председател на Конституционния съд) по повод възникналия спор между президента и финансовия министър.

Когато се повдига обвинение срещу държавния глава, решението на Конституционния съд трябва да се вземе тайно, защото е ясно, че една трета от съдиите се назначават от президента и тяхното мнение не трябва да се влияе от други фактори, обясни Беронов.

Още по темата

Ако има някакво нарушение на Конституцията, всеки е длъжен да се съобрази, дори и президентът, отбеляза още Неделчо Беронов.

Всички текстове на Конституцията са с еднаква стойност, няма големи и малки нарушения и дали има нарушение от страна на президента може да реши само Конституционният съд, добави Беронов.

Dnes.bg припомня, че в събота партия ГЕРБ публикува на сайта си декларация, в която се посочва:

"Очакваме, когато се установи, че вицепремиерът не е бил изрично уведомен за записа и ако се констатира различие между него и стенограмата, да се предприемат мерки и се сезира Конституционния съд за нарушението, допуснато от президента Георги Първанов"

Не бих съветвал г-н Борисов да иска импийчмънт на държавния глава, заяви пред агенция БГНЕС бившият конституционен съдия Георги Марков.

Наистина мисля, че от ГЕРБ биха могли да съберат подкрепата на 2/3 от народните представители, за да отнесат въпроса до Конституционния съд, но за да бъде отстранен държавният глава, той трябва или да е извършил държавна измяна, или да е нарушил много тежко Конституцията, поясни Георги Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase