Снимка: БГНЕС

Дни след ареста на Алексей Петров анонимен свидетел даде показания по делото и спомена имената на братята Дамбовци, сочени за дясна ръка на бизнесмена.

Според свидетеля източването на „Кремиковци” е ставало именно чрез Пламен и Йордан Стоянови (известни като Дамбовците), а решенията са вземани лично от премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката Петър Димитров.

Тези показания се сториха съмнителни на адвокатите на Алексей Петров, тъй като твърденията много напомняли на медийните изяви на Александър Томов.

В събота на извънредна пресконференция Томов категорично отрече да е анонимен, основен или какъвто и да е свидетел срещу Алексей Петров.

До момента не съм викан от съда по никакъв начин. Следователно не мога да бъда основен свидетел, няма и за какво вероятно. Повече са спекулите в това отношение, увери Томов.

Иначе Александър Томов е категоричен, че през четирите месеца, в които е бил шеф на „Кремиковци”, братята Дамбовци вършели много полезна работа.

През годините братята са завоювали позициите и технологията да произвеждат „феро”.

Това е преработена шлака, която влизала в производството на първичен метал.

Според инженерите на „Кремиковци” и лично според Томов съвместната работа с Дамбовците била изгодна за комбината.

Преди Пламен и Йордан да поемат този бизнес той е бил в ръцете на Алексей Петров, твърди Александър Томов.

Бившият шеф на „Кремиковци” намеси Филко Славов (име, което се свързва с това на Алексей Петров) в далаверите с металургичния комбинат.

Установени са сериозни кражби на скрап, твърди Томов. Кражбите не можели да се случат без знанието на охраната, ръководена от Славов.

Томов разказа как преди 2 години проявил смелост и с риск за живота си уволнил 160 охранители.

„Това ми доведе много неприятности и заплахи. Не мога да кажа от кого”, оплака се Александър Томов.

С аргумента, че въпросът е формален той не уточни фирмата, която е охранявала “Кремиковци”. Не можа да си спомни и размера на кражбите.

Томов призова да бъдем почтени към Алексей Петров. Защото всичко, което той е вършил, било по заповед на премиера Станишев:

„Аз лично смятам, че той може да каже истини за заповеди, които са му давани. Поставете се – ако вие сте офицер в ДАНС и лично премиерът ви заповяда – влезте в ЦСКА и разбутайте нещата”.

Александър Томов не назова агентите, с които се е срещал при проверките на ЦСКА.

Още по темата

С Алексей Петров се познавал, но бегло.

Сергей Станишев и Ивайло Калфин са отговорниците и за далаверата със „заменките”, убеден е Томов.

По изчисления на партията му – страната е ощетена с над 6 милиарда лева от тях.

Доказателства срещу Станишев и Калфин обаче не бяха представени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase