Снимка: БГНЕС
fallback

Кандидатурата на българката Румяна Желева за еврокомисар е оттеглена.

Оттеглянето идва след голям европейски и национален натиск върху премиера Бойко Борисов.

Oще по темата
14 яну 2010 16:38
330

Желева иска да се оттегли и от поста външен министър на България, но премиерът отказа да приеме оставката й като министър. 

Румяна Желева е написала официално писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва:

"Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар".

.....

"Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Борисов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България".

Румяна Желева е била изпълнителен директор на компания, създадена от бившите комунистически тайни служби в Лихтенщайн, съобщи току-що и EurActiv, цитирайки водеш евродепутат социалист. 

През 1999 година 30-годишната тогава Желева е назначена за изпълнителен директор на фирма ETKO Schneiders, показват документи. 

По това време 49% от фирмата принадлежат на ETKO Dunavia, български филиал на ETKO European Trading Establishment – компания, регистрирана в Лихтенщайн през 1988 година, една година преди рухването на комунистическия режим в България, пише EurActiv.

Новият български кандидат е Кристалина Георгиева – вицепрезидент на Световната банка.

Вчера премиерът намекна за оттеглянето на Румяна Желева. Световните агенции го цитираха, когато той каза:

„Притеснявам се за здравето на Румяна Желева. Притеснявам се, че изключително голямото напрежение може да има лошо влияние върху нея.

Тази атака просто влияе върху всички нас, тъй като е планирана и несправедлива“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

674

РАД

преди 14 години

Лека грешка!Нашите *** като Първанова, вместо да се излагат като кифли и да си продават ***, рябваше да оставят наистина европейците да я "изгонят" и то по европейски-като я разнищят по темата за нейната комисия, а не български евродепутати да се пишат на по-европейци от европейците, а да цакат с ченгеджийски номера!Да кажа пак за неразбралите-не я защитавам, ама да се махат и такива като Първанова...

673

7

преди 14 години

Ami ti si bolen be..evropeicite q izgonixa za6toto i otkrixa igrite.Taq ovca nestiga 4e e prosta ami i korympirana

672

RAD

преди 14 години

Тук във форума знайни и незнайни войни потриват ръце и изсипват хулите си върху Желева без да се замислят върху много по-дълбокия проблем и голямата игра!Не,че Желева беше добра кандидатура.Определено не се представи добре, но трябваше ли по най-мръсния начин да дойде от други българи атаката?!?!? Що за малоумие и липса на каквато и да е национална позиция ?!?! Да не говорим,че Първанова я заяде за нещо, което беше мнооого встрани от темата?!?! Това му се вика ченгеджийски номер от БСП...

fallback