Снимка: БГНЕС

Румяна Желева изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, с което подава оставка от „всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар“.

В писмото, разпространено от Министерството на външните работи, Желева обяснява, че е чакала името й да бъде изчистено от правните комисии на ЕК и ЕП.

„След като правните отдели на Европейската комисия и Европейския парламент излязоха със становища, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси, така и верността на декларирарните от мен данни за финансов интерес, мога да заявя, че смятам за опровергани публично отправените ми по време на изслушването в Европейския парламент тежки обвинения, в това число и в лъжа“, пише Желева.

Румяна Желева се оплаква от преднамереност и „небезпристрастно“ водене на заседанието по време на изслушването й на 12 януари, затова имала съмнения за предстоящия вот на Комисията по развитие, която днес трябва да се даде оценка на представянето на Желева.

„На 19 януари Комисията по развитие трябва да се събере отново и да гласува оценката за моето представяне по време на изслушването.

Предвид преднамереността на голямата част от членовете на тази комисия по време на самото излушване, директните обвинения, отправени ми в залата, както и месеци преди това в пресата от представители на групата на Зелените, на Либералите и на Социалистите в ЕП и небезпристрастното водене на заседанието от страна на председателката г-жа Жоли, си позволявам да изразя своите съмнения относно предстоящия вот.

Твърденията за моята некомпетентност бяха разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище”, „предварителна оценка” и т.н.“.

И в заключение: „Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Борисов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase