Снимка: БГНЕС

В Комисията по развитието на Европейския парламент беше изслушан българският министър на външните работи Румяна Желева като кандидат за член на новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа в началото на другия месец.

Dnes.bg предаде на живо представянето на Желева в ЕП.

Сред присъстващите на изслушването беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Слабо представяне на Желева

Най-тежките моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

"Изправени сме пред двойно предизвикателство"

Усилията ми ще бъдат насочени към укрепване на международното хуманитарно право, заяви Желева.

Тя подчерта, че ще работи за задълбочаване на сътрудничеството с Европейския парламент.

Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, каза още Желева.

В международен план ще работя с широк спектър от партнъори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците и други, подчерта Желева.

Антония Първанова нападна Желева

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно - заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент.

В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата "Глобал консулт" през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова.

Първанова посочи още, че фирмата "Глобал консулт" не е продадена и само е сменено името.

Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

Още по темата

В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева.

Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя.

Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева.

Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Без коментар

Никога не коментирам слухове, които се появяват във вестниците, и факти, свързани с личния ми живот – така Желева отговори на въпрос на холандски евродепутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

От 2007 година съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, всички неща, казани за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща, посочи Румяна Желева.

След изслушването беше свикано заседание при закрити врати за определяне на оценката на Румяна Желева.

По всяка вероятност в сряда ще стане ясна оценката и дали Румяна Желева е издържала успешно изпита.

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че дружеството "Глобал Консулт" ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001.

Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

През 2009-a (22 април) името на дружеството е сменено на Ауто Спа ООД.

Едноличен собственик на капитала продължава да бъде Желева, а като нейни съдружници са вписани Ивета Колева и Светослав Донев. От май 2009-a Желева вече не е собственик, а собствеността е поделена между Колева и Донев.

Предметът на дейност на фирмата е търговско представителство и посредничество в областта на телекомуникационната техника в страната и чужбина, продажба, сервиз и техническо обслужване на мобилни апарати, разработване и внедряване на ноу-хау, консултантска, маркетингова и рекламна дейност в областта на телекомуникациите, вътрешна и външна търговия и др.

По думите на Желева компанията вече не е нейна и не е имала никаква дейност на пазара. Това кандидатът за еврокомисар по хуманитарните въпроси заяви във вторник пред Европейския парламент и пред журналисти на пресконференция след изслушването си пред депутатите.

Според разпространяваните от седмици спекулации Желева е в конфликт на интереси, тъй като консултантската й компания е свързана с проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове.

От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009-а информация все още не е обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase