Снимка: БГНЕС

В едно от най-обсъжданите и оживени изслушвания досега за Комисията на Барозу, Румяна Желева беше изслушана (и разпитана) от членовете на комитета по Развитието, околната среда и външните работи на Европейския парламент.

В него имаше всичко - обвинения, въпроси по принципни проблеми, въпроси за детайли, дори покана за България.

Бизнес интересите водят до несправяне с кризите

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, пишат повечето европейски специализирани издания.

Обвиненията за притежаване и управление на консултантската компания „Global Consult“ не бяха опровергани по удовлетворителен начин от Желева, което настрои евродепутатите доста негативно спрямо нея.

Тя ги обърка допълнително, като опита да раздаде документи по време на сесията, които бяха само на български и немски.

Английският не винаги е по-добър от майчиния ти език

Още по темата

Желева отговаряше на въпросите на английски, без да използва слушалки и по време на отговорите сменяше слушалките, което може да й струва поста комисар (ако документите за бизнес интересите бъдат преценени като задоволителни).

Очаквайки враждебни въпроси, Желева си беше приготвила някои отговори, които прочете, но те не бяха достатъчно ясни, за да убедят присъстващите. Някои от въпросите изглежда не бяха разбрани и доведоха до отговори, които бяха сходни.

Изслушването

За да сме честни, Желева се справи с въпросите по определени теми, но настроението и напрежението, които се бяха натрупали, дадоха отражение, пише "Айриш таймс".

Първата серия въпроси открито нападнаха Желева, прозрачността и всякакво доверие към нея. Тя заяви, че „всички обвинения срещу мен и съпруга ми са напълно неоснователни – така че мисля, че можем да се концентрираме върху хуманитарната помощ, която е много по-важна“.

Само ако беше толкова просто

Депутатът Първанова, която беше предала поисканите от ЕП документи за компаниите на Желева заяви, че тя не е направила нищо лошо, но направеното от Желева е незаконно в България, защото не може да е ръководител на компания и депутат по едно и също време.

Някои поискаха подробности за компаниите, за които се смята, че са собственост на Желева и съпруга й, за продажбата им и за колко.

Документите и сметките трябва да бъдат прегледани от ръководството на комитета и решението ще бъде взето след оценяването им.

 „Обвиненията срещу съпруга ми и мен са тотално и напълно неоснователни“, промълви в защита Желева.

Ще разбрем обаче дали е така, след 24 часа, тогава ще излезе решението на ЕП за Желева и за България.

Засега е ясно, че българската кандидатка за поста еврокомисар получава 1,5 точки от 5 за представянето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase