Поход имаше и в Бургас. Снимка: БГНЕС

С концерт на група „Молец“ приключи мирното шествие срещу трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация в София. Организатори на международната инициатива „Поход за свобода“, която се провежда у нас от 2014 г., са „Кампания А21“. Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора – 18 октомври. На сцената пред Народния театър „Иван Вазов“ участие взеха още Ернесто Венесуела, Крисия Тодорова и Детска вокална група „Бонбон“.

„Походът за свобода“ е едно много мощно оръжие, което ни обединява с ясното послание, че трафикът на хора, което е съвременното робство, не трябва да бъде толерирано, каза Моника Николова, изпълнителен директор на „Кампания А21“. „Изпълнена съм с надежда, че виждам толкова много млади хора, които дават гласност на този проблем. Свободата е основно човешко право и принадлежи на всеки един“, каза още тя. Поздрав към присъстващите отправи и Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Преди концерта, шествието тръгна малко след 11:00 ч. от Моста на влюбените до Националния дворец на културата и премина по маршрут бул. "Витоша" - пл. "Света Неделя" - ул. "Съборна".

По време на шествието млади български и чуждестранни доброволци, както и семейства, раздаваха информационни материали и тениски с надписи "Поход за свобода" и "Да спрем още днес робството". Бяха издигнати плакати с надписи: "Заедно можем да сложим край на трафика на хора", "Трафикът на хора е незаконна търговия с човешки същества" и "Да премахнем робството. Навсякъде, завинаги".

Проблемът с трафика на хора е изключително сериозен, каза по-рано пред журналисти Даниела Савеклиева. По думите ѝ трудовата и сексуална експлоатация на хора е съвременното робство в 21 век, което отнема свободата и е престъпление срещу достойнството и личността.

Мирни демонстрации се проведоха и в други български градове, сред които Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив и Стара Загора.

Мащабите на трафика на хора стават все по-големи всяка година, каза Савеклиева по повод обявяването на инициативата „Поход за свободата“ в София. В България за 2023 г. жертвите на трафик на хора са 89, а от началото на 2024 г. са 55, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase