Снимка: Bulgaria ON AIR

В СУ "Петко Каравелов" в София работи един необикновен учител по физическо възпитание и спорт, който е приел мисия да възпитава учениците в олимпийските ценности - съвършенство, уважение и приятелство.

В рубриката "Вдъхновителите" Мария Константинова ни среща с Желко Насев. Освен учител в 55 СУ той е и председател на Олимпийски клуб Босилеград.

"Той е за всички деца в Босилеград. Първите крачки направихме през 2009 г., когато с група съмишленици направихме нещо за най-младите, защото се оказа, че децата нямат достатъчно възможности за спортна изява. Направихме турнир за Малка Богородица - децата вдъхновено участваха в игрите. Спортът внедрява в децата приятелство, уважение, чест, справедливост", сподели за началото Желко Насев в студиото на съботното издание на "България сутрин".

Преподавателят е родом от Босилеград. В университета е учил профил "футбол", но след 2 години неговият учител го е пренасочил от треньорската сфера към учителската и той му се е доверил, за което не съжалява и до днес.

Заедно със съпругата си провеждат детска олимпийска ваканция, което е за деца от 5 до 10-годишна възраст.

Работата с децата минава през вярата на родителите в учителите

"Без помощта и вярата на родителите в учителската професия не може да се постигне нищо. Когато работим добре с родителите, успехът е почти сигурен", разказва Желко Насев пред Bulgaria ON AIR.


От 2017 до 2022 г. инициативите в Босилеград са били подкрепяни Министерството на външните работи на България чрез проект, който е осигурявал екипи, храна и различни екскурзии за децата.

"За да може спортът да обединява, трябва да се разбират неговите ценности, послания и смисъл. Спортът може да обединява, но имаме работа да учим хората и подрастващите да разберат, че спортът е съревнование, в което трябва винаги да поздравяваме по-добрия", призова учителят и председател на Олимпийски клуб Босилеград.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase