Снимка: БГНЕС

Данни на компания за превенция на дрогата са стряскащи и отчитат, че деца на около 10-годишна възраст вече са пробвали дрога. Програмата за превенция вече от няколко години работи в Русе и се нарича "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата". Освен институции в нея активно се включват и ученици.

Ученици коментира, че приемането на леки наркотици вече се е превърнало в мода. Най-важно е да се говори открито за проблема, а парадоксът е, че той често остава скрит, докато не стане фатално късно.

"Най-достъпна със сигурност е марихуаната, човек може да я намери навсякъде. Познавам хора, употребявали наркотици и то от ранна детска възраст, дори от началното училище, което им личи в днешно време. Просто се знае кои хора употребяват и кои хора продават. Всеки познава поне по един такъв човек", споделя ученик, съобщава БНТ.

Бум на разпространението на синтетичните наркотици, показва анализ на Агенция "Митници".

"Нещата стават все по-разнообразни – вейпове, питиета, прахове. Неща, които всеки може да си купи отвсякъде без да знае какво има в него", коментира Цесислав Мигоев, началник сектор в Агенция "Митници".

"В спешното отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние, употребявали т. нар. дизайнерски дроги. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало. За съжаление има и такива, които са с фатален край", каза още Алисе Муртезова, "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата".

Самите ученици казват, че в борбата с тази "фатална мода" трябва освен училищата да се включват и родителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase