Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската икономика може да погледне много сериозно, не само на фотоволтаиците. Очаква ни невероятно водородно бъдеще, очаква ни невероятно за България геотермално бъдеще. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Инвестициите, за да се развие това водородно и геотермално бъдеще, трябва да дойдат по веригата на доставките на нови мощности. Трябва да започнем отзад напред - какъв продукт за какво ще се използва. Тоест - за какво ще се използва тази енергия. В момента ние основно разсъждаваме за това, че нашата енергетика е фокусирана върху предоставянето на евтин потребителски ток за домакинствата и скъп ток за индустрията. Много държави са в обратната хипотеза".

Индустрията е тази, която трябва да има евтин и стабилен достъп до енергия. Първо трябва да променим този баланс с енергийните общности. Причината е в поддържането на социална енергетика, защото става дума именно за социална енергетика, подчерта гостът. "Виждате, че имаме проблем в дефинирането на понятия като "енергийно бедни", "енергийни общности", обществото постоянно ги коментира, но не довежда нищо до края".

Поддържайки този тип социална енергетика, мрежата в момента работи за хората да получават евтин ток, каза събеседникът. "А този, който е залепен за евтиния ток, няма стимул да иновира, няма стимул да се развива и да търси ново решение. Той просто работи в канавата, която му е дадена. Богатото старо лоби държи на това - този модел да се запази. Те могат на избори, активирайки социалните страхове, да активират чрез тези страхове определена група избиратели. И това се знае - съществува сериозна корелация".

"Онези, които искат да иновират и искат да направят стъпката напред, те са малцинството все още в обществото ни. Поради тази причина те не могат да влияят на тези процеси и по този начин решението е по-малката група да успее да убеди по-голямата група, че енергийният преход на икономиката е всъщност в тяхна полза и че в бъдеще те няма да заплащат повече за тази енергия, а тя ще остане на достъпна цена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase