Снимка: Bulgaria ON AIR

Обработените до момента протоколи показват, че 7 партии прекрачват прага на следващия парламент. Победител на тези избори е ГЕРБ-СДС, но голямата изненада е появата на партия "Величие" и гласуваното ѝ доверие от над 4%.

"Беше ясно, че битката, освен за второ, трето и четвърто място, ще бъде и между 1 и 4%. Нищо не може да се каже паради много ниската активност и малките обеми от реални гласове. Нещото, което можеше да вдигне някои от по-малките партии, е да се получи по-голямо отронване от партии от този порядък. БСП вече няма как да бъде донор", коментира политологът и философ доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Още по темата
В дясно има много субекти и конкуренцията е сериозна, отбеляза тя: "Десният консерватизъм се разпредели между няколко партии. Имаме и либерално".

Според социолога Стефан Георгиев не е малък делът на хората, които в последния момент решават за кого ще гласуват. Проблем на агенциите за изслушване на общественото мнение е дали методът е адекватен на терен.

"Протоколите още не са преброени. Тепърва ще влизат гласове от чужбина. Очакваме разместване и по отношение на втория, третия и четвъртия. Ако наистина избирателната активност е толкова ниска, означава, че 1% се равнява на под 25 000 гласа", обясни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога с тази активност можем да очакваме изненади.

"Да не забравяме, че това бяха избори 2 в 1. Имахме очакване, че изборите за НС ще издърпат избирателната активност и за ЕП. Получава се обратното. Наблюдаваме протест през негласуване. Печеливши са тези, които могат да мобилизират ядра", уточни той.

ГЕРБ е партия на властта, но не може да бъде пропуснат фактът, че губи много реални избиратели, посочи доц. Буруджиева.

"Не можеш да гласуваш за една партия, да ѝ даваш властта, а тя да я подарява, разделя. Местната власт е тази, която очаква правителство, с което да работи. ГЕРБ задължително трябва да направи правителство. Отиването на избори през есента ще означава още загуби", смята тя.

Експертно правителство ще получи подкрепа, прогнозира доц. още Буруджиева.

Георгиев посъветва българския елит първо да слуша българските граждани и да комуникира послания, които да защитават интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase