Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase