Снимка БГНЕС
fallback

Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви невъзможността за съвместна служба с архиереите на Българската православна църква, които са участвали в съслужение с представители на признатата от Вселенската патриаршия Православна църква на Украйна (ПЦУ). Това се казва в дневниците на Синода, публикувани на сайта на Руската православна църква, предава ТАСС.

На 19 май в манастира Валукли в Истанбул константинополският патриарх Вартоломей отслужи литургия, в която взеха участие представители на ПЦУ. Сред съслужилите са били архиереи на Българската православна църква.

"Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб по повод участието на архиереите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион в съслужение с представители на една от украинските разколнически групи, което нанесе сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в срещата констатираха невъзможността за съслужение с посочените архиереи, които са влезли в църковно общение с разколници“, се казва в дневниците на Синода.

Участниците в заседанието на Синода отбелязаха още, че Константинополската патриаршия продължава да предприема действия, насочени към задълбочаване на разкола в Православието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Гризел

преди 3 седмици

Важно е Божието,а не човешкото одобрение.Ако някой служи на Бога,той няма нужда от одобрението на някой управник или духовник,особено ако той е пристрастен и необективен.

60

Анонимен

преди 3 седмици

това е одобрение на разкола в украинската църква, с Николай Пловдивски и нашата църква върви към разкол, нещо повече, той участва в предизборната кампания на Пеевски в Родопите, има снимки на които пловдивският митрополит е с пеевски при предизборните му мероприятия

59

Лагрестин

преди 3 седмици

Всяка църква е автономна.Това се отнася и за българската,и за украинската църква.Имперските амбиции на Русия не ни засягат.Важното за дадена църква е това дали е угодна на Бога,а не дали дадена чужда държава я признава.Големите държави се взеха за прекалено значими.Никой не го интересува кого признават за държава и чия църква признават.Важното е Божието слово и Благовестието да се проповядват на родния език на всеки.А имперските амбиции на този или онзи не вълнуват никого.

fallback