Снимка: БГНЕС

Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира. Това каза президентът Румен Радев след поднасянето на цветя на паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Очаквам и ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към ЕС, добави Радев.

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем дебат за бъдещето на Европа. И нека всеки, който претендира да преставлява България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпаданена на консенсуса при вземане на решение в областта на външната политика и разширяването по мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна", обясни президентът.

Той коментира и изборите в Северна Македония.

"Ще проличи много скоро дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще тръгнат в друга посока", каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase