Снимка: БГНЕС
fallback

Единственият път към мира и сигурността в региона на Близкия изток е решението за две отделни държави – Израел и Палестина. Това каза йорданският заместник министър-председател и министър на външните работи Айман ас Сафади на брифинг пред журналисти днес в Министерството на външните работи в Аман. По-рано той проведе двустранна среща с вицепремиера и външен министър на България Мария Габриел.

"Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Ключови послания от визитата са готовността за задълбочаване на политическия диалог, определяне на стратегически области за сътрудничество и координация на усилията за справяне с регионални и глобални предизвикателства. В основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност", заяви Мария Габриел.

Сафади допълни, че на срещата е обсъдена хуманитарната криза, причинена заради конфликта в ивицата Газа. "Потвърдихме позицията на кралството за незабавно прекратяване на огъня и също така обсъдихме хуманитарната криза, която се задълбочава и увеличава човешкото страдание на хората в Газа заради липсата на храна, гориво, вода", каза Сафади. Той посочи, че според доклади на ООН в Газа има глад и затова и акцент на срещата са били и координирани усилия как да се предостави хуманитарна помощ там.

Обсъдихме усилията, които Йордания полага в регионален и международен план, за да настоява за спиране на агресията и предоставяне на помощ, което да ни доведе до това да има независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим по линията от 4 юни 1967 г. (преди Шестдневната война, в която Израел установява контрол върху Синайския полуостров, Голанските възвишения, ивицата Газа и Западния бряг, включително Източен Йерусалим - бел. ред.) като единствен начин за постигане на мир и сигурност в региона и стабилност в региона, коментира той.

По думите му с продължаването на конфликта ще нарастват напрежението и броят на жертвите. Той предупреди, че с продължаването на тази агресия на прага на рамазан има опасност от ескалация на напрежението.  

Това, което се случва сега, е хуманитарно престъпление с всички аспекти. И ние работим с международната общност и искаме от нашите приятели от международната общност незабавно да предприемат действия за прекратяване и спиране на този конфликт, каза Сафади.

Той подчерта, че по време на срещата е обсъдено възобновяването на процеса „Акаба“ и отбеляза, че първите политически консултации ще се проведат след около два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 месеца

Какво ли е поискала Габриел, за да получи такава недвусмислена декларация.

31

Анонимен

преди 2 месеца

Пълен мир в Близкия изток би имало с държава Палестина! Израел и САЩ , далече от там! Е те тогава ще мир! Иначе винаги ще има проблеми там ,докато окупаторите не се махнат от там, където не им е мястото!

30

Анонимен

преди 2 месеца

Всъщност Йордания изби толкова "палестинци", когато буквално ги геноцидира от тяхната държава, че Израел не може да ги настигне и 5 Гази да избие. Чететееее бееее руЗЗки продавачи на потници.

fallback