Снимка БГНЕС

ГЕРБ ще подкрепи бюджета за догодина, предложен от финансовото министерство. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов след разговор с министъра на финансите Асен Василев. Василев, от своя страна, обяви, че за първи път от две десетилетия, през ноември, държавата е събирала повече приходи от данъци, отколкото е похарчила, съобщава БНР.

В кулоарите на парламента министърът на финансите Асен Василев заяви, че данъчните мерки вече дават резултат и отчете, че за последния месец има намаление на дефицита с 0.2 процентни пункта.

“За първи път, мисля, че от над 20 години, ноември месец ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила. Ще имаме намаление на дефицита от 0,8, както беше в края на октомври, на 0,6 в края на ноември, което съвсем спокойно ни позволява да сме в трите процента за декември. Колкото и да се напънем, не може да ги изхарчим тези пари. Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат, така че сме на път всъщност да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от това, което е заложено”, посочи Василев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да иска оставката на министъра на финансите и изрази готовност за подкрепа за проектобюджета за следващата година.

“Бюджетът на Здравната каса ще бъде подкрепен. Бюджетът на държавата ще бъде подкрепен”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase