fallback

Близки и роднини на деца, загинали при катастрофи от цяла България, се събраха на протест в София. Шествието тръгна от Народното събрание.

"Убиецът е на свобода, кара си колата, а моето дете лежи в земята. Синът му е на 14 години и пита кога ще се върне баща му, а той никога няма да се върне", каза протестираща пред Bulgaria ON AIR.

Това не е единственото дете, което пита кога ще се върне баща му, и това не са единствените сълзи, които се стичаха днес по лицето на тази майка и всички останали, които отдадоха почит към загиналите си деца.

"Шофьорът, който уби моя внук, е ходил до трети клас на училище, с 61 наказания на пътя. Смятате ли, че такъв човек трябва да се движи по пътищата?", заяви друг протестиращ.

"Още не е наказан, няма дело. Този човек не е спрял да му помогне, оставил го е на пътя докато дойде линейката и е избягал. Всички почернени майки ходим по гробищата", каза една от протестиращите майки.

Шествието, което тръгна от парламента и продължи до "Орлов мост", стигна до Съдебната палата, където протестиращите хвърляха жълти стотинки, защото смятат, че магистратите са оценили на такава стойност загубените души на децата им.

Не са се примирили. Майките, роднините, близките на всички тези жертви искат справедливост за отнетите животи.

"Искаме терминът убийство по непредпазливост да бъде сменен с пътно убийство. Условната присъда да се смени със затвор. Кардинално всичко да се промени като Наказателен кодекс. Не може един убиец на пътя да има повече права от нас", коментира друга майка.

Към протеста се присъединиха и участниците от демонстрациите на бул. "Сливница" в София, където преди няколко месеци бяха убити младите Ани и Явор от лека кола. Протестиращите са готови на още протести в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 9 месеца

Напълно разбираеми са мъката и емоциите на пострадалите и загубилите близки в пътни инциденти, ама майка му стара в тая държава юристи няма ли?! В края на краищата не всеки втори е компентентен да променя термини и закони. Разбира се, че може да се случи и по непредпазливост, да не дава господ, никой не е застрахован, ама стига сте ни пробутвали всеки казал, рекъл, закони ще променя, не знам какво ще прави...Искрено съчувствам на близките, но не е тяхна тази задача за законовите промени.

94

Ванката

преди 9 месеца

И друго - като съучастници в престъплението трябва да се привлекат и всички институции, отговарящи за регулацията и за състоянието на пътната мрежа.

93

Ванката

преди 9 месеца

Ако причинителят е пил, друсан или/и нарушава пътните правила - това не е НЕпредпазливост, това е вече умисъл. И на най-добрият и внимателен шофьор може да му се случи някой да му изскочи на пътя на непозволено и неочаквано място - не е справедливо да лежи колкото първите.

fallback