Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase