Снимка БГНЕС
fallback

38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от домовете си, а 17% изобщо не ги отопляват.
Това сочи проучване на WWF – България, направено онлайн.

Ние сме с едно от най-високите нива на енергийна бедност, каза пред БНР Теодора Пенева, старши експерт "Климат и енергия" в екологичната организация.

Тази година отоплението с дърва е нараснало, което води до още по-голямо обедняване заради двойното вдигане на цените. Около половината от домакинствата, участвали в проучването, са инвестирали в изолация на стени и прозорци, а една четвърт виждат електроенергията като възможна алтернатива на дървата за огрев.

В началото на 2024 г. предстои да бъде създаден декарботизационният фонд с приходи от търговия с емисии в индустрията и сектор "Енергетика", съобщи Пенева.

"Ние настояваме да има специален компонент за домакинства в този фонд, въпреки че приходите са изцяло от бизнеса и от индустрията. Има възможност да се използва частично и за подкрепа на домакинствата", отбеляза Пенева.

Социалният климатичен фонд ще заработи от 2026 г. и ще бъде насочен към най-уязвимите и енергийно бедни домакинства, но също и към най-уязвимите потребители на транспорт и микропредприятия. При него финансирането от местни източници ще е само 25 на сто, останалите приходи ще идват от евросредства.В момента липсата на подкрепа за енергийно бедните домакинства е поради неустановената дефиниция, поясни тя.

"При нас близо 3% от сградите са цялостно санирани", каза Пенева.

Освен това, повечето направени изолации у нас са правени с по-малка дебелина спрямо сегашните стандарти. Другите държави от ЕС са с около 25% санирани сгради.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Реалист

преди 8 месеца

До Парно: Как да не ползваш бе, зградната инсталация топли всички. И що все пискате богатите да ви плащат масрафа! Па то едни богати дето живеят в един блок с голтаци!

35

Чужденец

преди 8 месеца

Виждам как вече официално ще плащате тока и транспорта на циnгaнaлитe от всички етноси( 15% роми и още толкова българи )

34

Парно

преди 1 година

Тази година само един месец на минимум, един радиатор. Догодина нито един. Но сметките от сто лева сградна месечно идват, отделно от подгряване вода! Да бяхте оставили такса мощност 20 лева. Срамота е да не ползваш и да плащаш данък *** на зъби. Действително трябва да се намали цената на такса сградна, за много хора 30% от абонатите на парно сградна инсталация е насилствен ДАНЪК . Ползващите парно на макс са богати хора, да си плащат сградната. Не може бедните да плащат КЕФА на богатите.

fallback