Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд  (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) срещу решение на ЦИК за отстраняване на техни предизборни билбордове, съобщиха от съда.  Със същото решение председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт  за установеното нарушение на Николай Денков, кандидат за народен представител на коалицията в изборите на 9 юни.

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата на Николай Денков и ПП-ДБ срещу решението на ЦИК в частта, в която е възложено на областните управители на области с административни центрове София и Пловдив незабавно да премахнат съответните материали на териториите на двете области.

Според мотивите на съда, включването на снимков материал, съответно  фотографски изображения на лица, които не са дали изрично съгласие за това, представляващи политически партии и коалиции, различни от  коалицията, в полза на която е поставен съответния агитационен материал, е нарушение на добрите нрави, защото последната ги използва в предизборната си агитация в своя подкрепа.

От ВАС изтъкват още, че поначало моралните принципи и норми, установени в обществото, не са предмет на правно регулиране. Ето защо обичайно нормативните актове не ги дефинират, а директно препращат към тях. Нито Конституцията, нито отделните закони формулират определение за "добрите  нрави", тъй като това е понятие на морала и етиката, установени в обществото, но въздигнати в правна норма тяхното спазване се санкционира в определени хипотези, какъвто е настоящия случай.

В понятието „добрите нрави“ попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Именно нарушаването на тези принципи и ценности ЦИК вярно е преценила, че е осъществено чрез използването на фотографски изображения на политически лидери на други политически формации, участващи на  процесните избори, без тяхното знание и съгласие, което се включва  в обхвата на понятието  накърняване на добрите нрави по смисъла на чл.183, ал.4 от Изборния кодекс, допълват магистратите.

Решението на съда е окончателно.

На 28 май от ПП-ДБ и кандидатът за депутат Николай Денков обжалваха решение на ЦИК от 27 май пред ВАС, съобщиха от формацията. Според подателите на жалбата, решението на ЦИК е прието в противоречие със закона, при съществено нарушение на административно-производствените правила и необоснованост на правните изводи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase