Снимка: БГНЕС

"Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността", заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Той цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на израелски специалист по борбата и противодействието на тероризма.

"Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи МПС с огромна поразяваща сила. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две", каза той.

"Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу", каза той.

Още по темата
Заместник-директорът на следствието коментира, че очаква разследването да отнеме много време. Тепърва се очакват резултатите от назначените експертизи. Предварителното становище е, че поразяващата вълна е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие.

Тодоров изтъкна, че случаят се употребява политически от хора, които целят дивиденти единствено за себе си, както и че за голямо съжаление е установил, че явно моралът на нашето общество е доста занижен.

Ясен Тодоров съобщи, че се надява активно да има развитие по случая. Затова обаче МВР трябва да работи активно, поясни той.

На въпрос какво казват чуждестранните експерти, той заяви, че всичко това изисква страшно много време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase