fallback

Месец и половина след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" бяха засечени водачи, които карат със 164 км/ч. При последните полицейски акции служителите на МВР установяват все повече водачи, седнали зад волана след употребата на алкохол и наркотици. Как да се справим с проблемните водачи?

"Не може да абсолютизираме една причина за пътно-транспортните произшествия, всички имат въздействие. Пътната инфраструктура ще е така, поведението на участниците ще бъде такова. Най-важно е да не повтаряме грешките, които водят до тежки ПТП, да отчитаме своето състояние. Човек трябва да бъде концентриран, когато е в движението. Може да сме много добри шофьори, но трябва да сме внимателни, защото останалите не са толкова добри", каза в студиото на "България сутрин" Алекси Кесяков - съветник на министъра на вътрешните работи.

Oще по темата
Той изтъкна, че катастрофите променят живота и следват "ужаси", които, според него, трябва по-често да се показват. Санкции и изменение на поведението на хората - така той вижда възможност за справяне с проблема.

Гостът посочи, че целта е да бъде намален броят на нарушителите и нарушенията. Действието на полицията е жълтият картон, червеният картон се вади от произшествието. Самоконтролът е много важен, ние да се пазим. Натискът на полицията ще продължи, защото искаме живот на пътя, а не смърт, изтъкна той.

При нас нивата на ПТП-тата са доста над средните за Европа, стана ясно още от думите на Кесяков.

Актрисата Гергана Стоянова е на мнение, че за да има 30 жертви в рамките само на седмица, войната, която водим, не е просто с нещо или някого.

"Водим война с манталитета и липсата на дисциплина, толерантност и всякакво възпитание. Винаги си мислим, че можем да минем между капките. Дъщеря ми завърши средно образование в Англия. Там почти всеки ден им пускат записи от камерите. В началото беше в шок от ужасяващите кадри. Не ми дава да потегля, ако всички в колата не сме с колани и се ужасява, ако има знак за 40 км/ч, а аз мина с 50", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Стоянова трябва да има по-различни мерки, които да работят, тъй като сегашните не функционират. На мнение е, че ако се изпълни заявката 8500 полицаи да бъдат изкарани на пътя, това ще помогне и ще бъде действаща мярка.

Вижте още във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Кьосев

преди 1 година

От 1989 насам... Като изключа така наречената магистрала Тракия-нищо друго като пътища не е направено! - Това е причината-няма пътища, а тези дето ги има са дроб!)

48

Анонимен

преди 1 година

Тук явно никой не знае как да решили проблема в другите държави, където са се справили с войната на пътя. Разбира се това не са високите санкции, отнемане на книжката и на колата и т.н. В държавите, в които се върви към по-високи санкции, нарушенията и катастрофите се увеличават.

47

Марга Рит

преди 1 година

НЕ!!! Няма начин. Докато същества като Емили летят с тротинетки безнаказано,а полицаите от КАТ се крият в храстите. Докато шофьорите си присветват с фаровете, че има проверка - няма да стане. Пътищата са ни лунен пейзаж, а голяма част от ,,населението" без образование и с купени книжки. Няма начин! Главите са празни!

fallback