Снимка БГНЕС, архив

След епидемията от коклюш в България се очаква бум и на морбили. За това алармират лекари, които се аргументират със зачестилите случаи на тази болест и в Европа в последните години, пише "Телеграф".

„Ние не сме на остров и контактуваме със света. С епидемиите ще е така. Сега има коклюш, после ще е морбили, след това нещо друго. Лекарите са подготвени и не мисля, че има поводи за силно притеснение. Особено за тези, които са отговорни към собственото си здраве“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Ангел Манчев.

„Както и с коклюша, така и с морбилито рискът идва от факта, че все повече хора отказват да се ваксинират. Особено в квартали, в които има проблеми с хигиената, това си е масова практика. Не мога да си обясни от какво ги е страх, но тази тема не е в компетенцията на моята скромна практика“, сподели още лекарят. Той припомни, че в началото на годината Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) призова европейските страни да проведат спешни имунизационни кампании, тъй като през първите 10 месеца на 2023 г. на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, отколкото година по-рано. Организацията заяви, че намаляващите нива на ваксинация са отговорни за възраждането на вируса, който причинява треска, кашлица и в редки случаи пневмония, възпаление и смърт.

СЗО регистрира повече от 30 хиляди случая на морбили в периода от януари до октомври 2023 г., докато през 2022 г. - само 941. Според СЗО случаите на морбили са се увеличили през последните месеци и се очаква тази тенденция да продължи, освен ако не се предприемат незабавни действия. Пандемията от коронавирус е попречила на плановата имунизация на деца през 2020-2022 г. Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили през този период.

Досега случаи на заболяването са регистрирани в страни, където морбили официално е обявено за ендемично заболяване. През януари Здравната агенция на Обединеното кралство (UKHSA) обяви национално извънредно положение поради нарастване на случаите на морбили в цялата страна. Миналата година в Румъния за първи път от началото на епидемията почина човек от морбили. През 2018 г. заболеваемостта в Европа достигна 10-годишен връх, което предизвика безпокойство. От началото на тази година в България е регистриран само един случай, но лекарите са в готовност, ако картината се промени в следващите седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase