Снимка: Bulgaria ON AIR

България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, който е открит в няколко държави в Европа.

"В България все още няма подобен случай. Доказването лабораторно все още не може да се направи, защото нямаме изолиран причинител. Единственото, което се доказва при 50% от страните, е наличието на вирус, а това е асоциацията със SARS-CoV-2", заяви председателят на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му това означава, че се касае чисто патогенно за увреждане на черния дроб - не от някакъв вирус, а автоимунна генеза.

"Тревожното е, че между 5 и 10% се стига до пълно чернодробно унищожаване и налагане на трансплантация", допълни д-р Миндов.

Той посочи, че заболяването засяга деца от 2 до 5-годишна възраст.

"Родителите трябва да следят са симптомите. Те могат да бъдат стомашно-чревни, пожълтяването на очите и езика, потъмняване на урината, отпадналост. При наличие на симптоми препоръчваме да се обърнат към здравните власти", каза председателят на софийските общопрактикуващи лекари пред Bulgaria ON AIR.

"604 млн. лв., които са отпуснати за медицински дейности до края на годината са крайно недостатъчни. Ние сме най-бедната страна в Европа - с най-малка здравна вноска и с най-малък процент от БВП за здраве. Тези пари не дават възможност на хората да се лекуват адекватно", изтъкна д-р Георги Миндов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase