Снимка: БГНЕС

В България започва тестване за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, който е открит в няколко държави в Европа, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Здравното министерство е предприело съответните действия за информиране на общопрактикуващите лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести за регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, в т.ч. клиничното протичане и лабораторните резултати.

С цел установяване на етиологичния причинител за всеки докладван случай следва да бъдат изпратени клинични проби в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси", отдел "Вирусология" на НЦЗПБ за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени, става ясно от съобщението на Центъра по заразни болести.

На 5 април Великобритания докладва към Световната Здравна Организация (СЗО) увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111 и са докладвани от цяла Великобритания.

Към 21 април са съобщени най-малко 169 случая на остър хепатит с неизвестен произход от 11 държави в Европейския регион на СЗО и една страна от Американския регион на СЗО. Случаи са съобщени в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (114), Испания (13), Израел (12), Съединените американски щати (9), Дания (6), Ирландия (< 5), Холандия (4), Италия (4), Норвегия (2), Франция (2), Румъния (1) и Белгия (1).

Случаите са на възраст от 1 месец до 16 години. Най-много са регистрирани при деца на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит - жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими - АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L).

При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането.

При седемнадесет деца (приблизително 10%) се е наложила чернодробна трансплантация. Съобщен е един смъртен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase