Снимка БГНЕС, архив

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца. Срокът на валидността в момента е един месец. Това реши Надзорният съвет на НЗОК на последното си заседание, което се проведе вчера.

Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между касата и Българския лекарски съюз за новия Национален рамков договор. Целта на мярката е да се насърчи профилактиката срещу рак на гърдата при жените над 18 години и да се даде възможност за записване на час за преглед в по-дълъг времеви период, тъй като има недостатъчен брой специалисти, предлагащи такава консултация.

Друго решение на надзорниците е да платят цялата надлимитна дейност, отчетена от 183 болници за първото тримесечие на годината. Сумата е близо 74 млн. лева. Предстои обаче НЗОК да вземе решение как ще контролира разходите за болнична помощ, след решението на Конституционния съд, който отмени лимитите. 964 000 лева пък ще изплати касата за 90 операции с робот, извършени само през март. Това прави по 10 711 лева за една интервенция, като не е ясно дали всички са за онкодиагнози.

Към момента здравната каса е усвоила 1,8 млрд. лева или 22% от парите си за 2024 г., стана ясно още от отчета за тримесечието. Най-много от тези средства са отишли за болниците – 825 млн. лева, плюс 312 млн. лева за онколекарства, които се прилагат в лечебните заведения и 15 млн. лева за медицински изделия, които са извън цената на клиничната пътека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase