Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт, в частност прокуратурата, не само от изпълнителната власт, особено от някои министерства. Това си е нападение срещу държавността", каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите във Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БТА.

Oще по темата
Пленумът на ВСС днес се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано в становище до ВСС главният прокурор посочи, че искането на Йорданова е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Според него предложението не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения. Иван Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти; отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, според него.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието. Отбелязва се, че част от обстоятелствата, посочени в предложението, не трябва да бъдат разгледани от ВСС, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития.

Гешев заявява още, че внесеното предложение по същество е продължение на институционалния натиск срещу прокуратурата от страна на законодателната и изпълнителната власт, който вероятно цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политически и икономически интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен, к.26 Ти, дето си голям почитател на ВМШ- Симеоново и на Гешев, знаеш ли, че първите 2 години в Школата Гешев е учил във факултета Държавна сигурност (ДС), а следващите 2 години, след закриване на този факултет - във факултета Национална полиция? Кажи ми сега как от кръстосването на Държавна сигурност и Национална полиция се пръква юрист и как ББ и С.Цацаров именно него предложиха за гл.прокурор и си го избраха сред хиляди завършили ЮФ на СУ!Сигурно защото ББ също е завършил ВМШ?

29

Анонимен

преди 2 години

До Аз промяната Гешев трябва да бъде махнат. Г-жа Йорданова да запита хората, които знаят немски, за поговорката Щурм унд дранг - на български буря и натиск. Използва се, когато класическия метод за махане на някого -лице, група, партия не дава резултат. Трябва да се използват всички начини този милиционер и псевдоюрист да бъде махнат от поста му. Следващата стъпка трябва бъде прокуратурата да се върне в изп.власт и само съдиите да останат независими.

28

Аз промяната

преди 2 години

И какво като махнат Гешев Какво ще се промени Каквото се промени като дойдоха подмяната Трябваше и 3 избора за парламент трябваше и венецуелските машини и 12 клозета репресии манипулации саботажи България се върна 80 год назад КРИЗИ всякакви БКП се уреди ха най сетне толкова мразеха Борисов Омразата към Борисов обедини няколко пропаднали партийки с малобройни гласоподаватели и онези Киро и сие няколко човека ТЕЗИ ги обединява омразата и желанието им да грабят

fallback