Снимка: Правителствена пресслужба

Добросъседството вече ще се измерва в реално постигнати стъпки и резултати. Линията София-Скопие ще бъде реалност. 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща. Това съобщи премиерът Кирил Петков на пресконференция с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

Още по темата
Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи възможности за обогатяване на нашите отношения, заяви още той. Българска делегация, водена от Петков, е на еднодневно официално посещение в Скопие.

Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни, каза Димитър Ковачевски в началото на пресканфернцията.

Според Ковачевски "двете страни влизат в нов порзорец в двустраните ни отношения", предаде БГНЕС. Ковачевски съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че няма никаква териториални претенции. "Това е първата голяма крачка", каза още Ковачевски и съобщи, е ускорено изграждане на ГКПП Клепало.

Двете правителства ще имат на 25 януари съместно заседание в София. Двете страни са се договорили да създадат работни групи по конкретни теми, които да се срещат всяка седмица.

България първа ни призна. След 30 години отваряме нов прозорец в отношенията ни. Имаме една цел – да създадем условия за по-добър живот на народите на двете държави. Македонците и българите са два близки народа, заяви още домакинът Димитър Ковачевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase