Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Връщаме се в едни много тъмни времена от 2013 г. и има намеса в енергийния регулатор. КЕВР не е очаквал подобна популистка реакция", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин".

Вчера парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното, а днес прегласува решението си.

Oще по темата


"Това показва колко са неадекватни депутатите, дори не разбират какво гласуват. Проблемът не се решава със замразяване на цените. Кабинетът може да приеме други механизми", подчерта главният икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Мартин Владимиров очаква реакция от Европейската комисия и вероятно ще има такава. По думите му може да се стигне до фалити при електроразпределителните дружества.

"Електроразпределителните дружества отдавна работят на загуба и им се казва, че ще продължат да работят така, а няма да има компенсации", категоричен е Калоян Стайков.

Мартин Владимиров поясни, че според проучване 16 държави членки са предприели кешови облекчения за енергийно бедните, а само ние се опитваме да действаме против законите на природата.

"Наистина трябва да се започне либерализация на пазара, за да се справим с енергийната бедност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Владимиров очаква през пролетта цените да се успокоят. На мнение е, че трябва да има увеличение на дела на възобновяемите енергийни източници, за да се избегнат такива криза в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 години

Първо ще уволним престъпниците гербери в КЕВР, които саботират властта.

31

Анонимен

преди 2 години

Държавата е завладяна от престъпни дружества, те са манипулирали с подкупи гласувания в парламента за да се стигне дотук. Няма никакъв регулатор годен за това име. Правителството е постъпило много правилно. За няколко месеца трябва да разчисти престъпната *** в енергетиката. На брюксел ще кажем, че стимулира енергийни престъпници и компаниите им и сега трябва да ги почистваме заради тях, какво си мислят? Кризата е добър момент за премахване на всякакви паразитиращи дружества в енергетиката.

30

Анонимен

преди 2 години

И децата вече знаят какво трябва да се направи ....по един шут на всички ЕРП и от където са дошли ,само тогава ще сме добре

fallback