Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След три часа спорове депутатите решиха наложиха мораториум върху цената на електроенергията, водата и парното. Предложението беше направено от ГЕРБ.

Предложението дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването.

Още по темата
Освен това депутатите решиха, че ще има  временна комисия по въпросите с енергийната криза и справянето с нея.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват да бъде създадена временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев от ПП държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“, каза той по време на дебата, цитиран от БНР.

ГЕРБ не подкрепиха създаването на комисията.

Тома Биков заяви, че това е популизъм.

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС коментира,че според него целта на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание.

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“, каза той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase