Снимка: БГНЕС

Започва проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна. Тя е възложена от главния прокурор Иван Гешев.

Проверката ще се извършва съвместно с български и международни експерти, както и такива от неправителствени организации. 

Ако има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица, съобщиха от държавното обвинение.

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

Още по темата
В петък екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.

Разследването на инцидента продължава с разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.

Коментари Напиши коментар

26

Щирлиц

преди 1 месец

Кога ще проверите колко безумно поставени знаци има по виадуктите на АМ"Струма",по улиците на София,на големите градове?.......Най-ми е любима комбинацията пешеходна пътека тип зебра,а маркировка няма,за капак от ляво и от дясно непрекъсната мантинела.

25

НикогаПовечеСДС-Чума

преди 1 месец

След дъжд - качулка.Преди четвърт век седесарската Шайка изкорми жива държавата и унищожи институциите,за да краде безнаказано, създавайки много на брой паразитни институции,дублиращи функциите си,така че да не се знае кой парашутист и калинка за какво отговаря,като по този начин умишлено се размиват правомощията и най-вече задълженията и отговорността.Резултатът е осезаем.

24

Анонимен

преди 1 месец

А може ли наред с това да проверяват и знаците - има ли, няма ли ги, адекватни ли са, видими ли са, сътветсват ли на маркировката или са просто хранилки? Така и така ще обикалят, поне да не се налага да го правят после пак, освен ако не им е трудно да съвместят 2 дейности (но не на масата)