Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов благодари за допълнителните над 1 млн. дози ваксини на Pfizer/BionTech, които България ще получи.

Снощи стана ясно, че страната ни ще получи 1,151 млн. ваксини, част от трите милиона "ваксини на солидарността". България и още четири страни-членки ще си разпределят допълнителните дози ваксината на Pfizer/BionTech според броя на населението. Новината бе потвърдена от дипломатически източници в София. Бройката е договорена по време на продължилото цял ден заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС през уикенда.

Още по темата
Във видеообръщение в социалната мрежа тази сутрин премиерът благодари за очакваната доставка:

"След изключителна работа на хората от екипа за преговори, след всичко това, което през последните дни направихме, разбира се благодарността, която винаги съм изказвал към Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, но в случая и на председателя в момента на Европейския съвет Антонио Коща, благодаря Антонио, снощи няколко пъти говорихме, заедно споделихме радостната вест.

Тя е радостна за цяла Европа, защото показва солидарност. Тя показва, че държавите членки могат да се отказват в полза на една или друга държава, за да има солидарност и всички юни месец да минем 50-те процента от ваксинацията.

Благодаря на моите приятели в Австрия, на Себастиан Курц, на моите колеги... 1 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци април, май, юни плюс тези, които над 200 000 имаме в момента, вчера сме поставили 16 000 дози. Ако имахме държавен глава в момента, а не кандидат за президент, не кандидат за лидер на една партия и изборите бяха с една седмица по-късно, виждате пикът на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите достигат броя на заразените, щеше да е много по-спокойно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, да подготвяме и всички мерки, да подготвяме и всичките тези решения, които взехме днес", каза още премиерът.

Коментари Напиши коментар

169

кремиковски дознател

преди 1 година

ехооооооооооооооооо има ли некой тука

168

Един от Германия

преди 1 година

Германците се събудиха - 100 000 днес на протест в Щутгарт срещу коронадиктату.рата на Меркел. Идва германска пролет.pi-news.net/2021/04/jetzt-live-querdenken-demo-gegen-corona-diktatur-in-stuttgart/

167

Анонимен

преди 1 година

Ейййй,вие сте като омагьосани от тоя Борисов,бе.Два дена не го свалихте от заглавната си страница.