Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България ще получи част от трите милиона "ваксини на солидарността". Страната ни и още четири страни-членки ще си разпределят допълнителните дози ваксината на Pfizer/BionTech според броя на населението.

Страната ни ще получи 1,151 млн. ваксини на Pfizer/BionTech. Новината бе потвърдена от дипломатически източници в София. Бройката е договорена по време на продължилото цял ден заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС през уикенда.

Дозите са част от общо 10 милиона ваксини на Pfizer/BionTech, договорени на Европейския съвет миналата седмица. Те ще бъдат разпределени според броя на населението в страните членки и ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината.

Решението беше взето от посланиците на 27-те. Те не успяха да се разберат за разпределението на извънредните 10 милиона дози ваксини. Австрия, Чехия и Словения са отказали да подкрепят решението.

Затова 24 страни членки ще разпределят ваксините по по-солидарен начин. Освен за България, "ваксини на солидарността" ще има за Хърватия, Естония, Латвия и Словакия - държавите, поръчали най-малко дози.

Те се водят и като най-нуждаещи се, защото са ваксинирали по-малко от 45 на сто от възрастното население. Останалите 19 ще получат по-малко ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase