Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето можем отново да очакваме ръст, обясни  математикът Лъчезар Томов пред bTV.

Според него, ако локдаунът беше направен коректно, можеше да се очаква репродуктивното число да падне под единица. В момента обаче все още стои на стойност около 1.

Oще по темата

„Репродуктивното число показва средно един човек колко души заразява. Най-високата стойност беше на 19-20 март“, уточни той.

По думите му, ако поддържаме единица, средно всеки ден ще има 4000-5000 заразени.

„Бях даже леко изненадат от вчерашните стойности, което показва, че вероятно сме надценили разпространението на британския вариант и преди месец все още не е бил доминиращ. Съвсем от скоро е станал доминиращ“, коментира Лъчезар Томов.

Според него не е било достатъчно ограничено движението на хората, а много от тях пък са продължили да работят в офисите, а не вкъщи.

Трудно е обаче да се прогнозира колко ще скочи репродуктивното число, защото има неща, които не знаем, а именно как се движи британският вариант.

„Трудно е да се предскаже пик на епидемия, която непрекъснато се променя, а тази е такава“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 години

Томов, очаквам пълна гласност в научни публикации на математическите модели, които използваш за предвиждания на епидемията. Или поне точни препратки от теб към такива вече налични публикации. И не ми казвай, че няма да ги разберем, има достатъчно физици, математици и естествоизпитатели в тази страна, които ще ги разберат. А може би ще разберат и друго, как се напасват на тъмно предварителни коефициенти за получаване на даден резултат, тоест как се играе на "научно" обосновано тото.

23

Анонимен

преди 3 години

Разбира се, Томов, след разхлабването на мерките броят на инфектираните, а оттам и на болните, ще скочи. Е и какво от това? Много важно като скочи. Това не е особено опасна инфекция, колкото и да се опитват да ни индоктринират в противното. Но всички вие, Томов, няма как да скочите, по-скоро да изкочите от голямата лъжа, която натрихте в главите ни. Не ви остава нищо друго, освен да продължаваме театъра за вирусния терминатор на света.

22

Анонимен

преди 3 години

Г-н Томов, научих как се фиксира масовото разпространение на британския щам в Англия, използват се специализирани или модифицирани PCR тестове. А за срам и позор на управляващите епидемията у нас, не зная нищо за методите, фиксиращи точното разпространение на този щам в България. В никакъв британски щам няма да ме зарибявате, само с вашите подхвърляния и мнения, г-н Томов. Чакам пояснения за инструментариума.

fallback