Как и изобщо ще успеем ли да се справим с икономическите последици от пандемията?
 
Ние вече се намираме в криза, друг е въпросът с каква скорост се движим. Говорим за бавно снижаване, както и за бавно качване, а банкерите по всякакъв начин се опитват да намалят остротата им. Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.
 
Според него решенията за мерките бяха определяни от Министерството на здравеопазването, но когато времената станали по-тежки били прехвърлени върху РЗИ.
 
"Казусът отново се политизира. В немалка степен лечебните заведения постигнаха това да определят чисти коридори. Отново децентрализацията ще се превърне в централизирано решение като ефекта на доминото", обясни събеседникът. 
Още по темата
 
Шарков смята, че ефектът от споровете между отделните лица, свързани с управлението на пандемията, както и липсата на предвидимост, води до проблеми за бизнесите.
 
"Когато говорим за повишаване на случаите със заразени, не знаем кои са най-големите опасности за разпространение на Ковид-19. В България такъв анализ липсваше - не са фитнесите - училищата са, не са училищата - ресторантите са... Със спирането на ваксинирането с AstraZeneca и малкото количество останали ваксини се оказваме в клопката да не можем да пътуваме скоро, ако бъдат въведени ваксинационни паспорти", допълни Аркади Шарков.
 
Той е на мнение, че казусът не се отнася само за България, а за целия ЕС - до каква степен ще има разбиране за солидарност.
 
"Ролята на всеки държавен лидер е да осигури добруването и възможността на пътуване на гражданите си", подчерта икономистът. 

Коментари Напиши коментар

8

Ал Бънди

преди 1 месец

Тоя какво глупости говори.
Какви пътувания!!? Кой тъпан ще се ваксинира за да ходи да си пече задника!??
Идва време разделно. Мазалото ще е голямо.

7

Всички сме знаещи!?

преди 1 месец

Да, отстрани всички знаем какво да направим,

даваме съвети и се чувстваме велики.

Но когато трябва да взимаш важни и отговорни

решения е съвсем друго!

В тази ситуация балансът е най-важен, в противен

случай ни чака по-голямо влошаване на ситуацията

и прекалено рязко спадане на доходите, а до какво

би довело това, всички знаем!

Така, че общо взето трябва да сме благодарни за

умелото лавиране в непредвидима ситуация!

6

Анонимен

преди 1 месец

Кой ще пътува в тази обстановка. Туристическият бизнес е в колапс.