Часът е 12:30. Чакащите за ваксина пред "Александровска болница" в София разбират на опашката, че имунизирането с AstraZeneca е спряно.

В пункта остават непоставени дози.

"Няма опасност, застрашени са само тези, които са извадени в спринцовките. Но ние се надяваме, че ще могат да бъдат употребени. Един плюс е на AstraZeneca е това, че е по-трайна", споделя д-р Васил Михайлов от Университетска болница "Александровска".  

Още по темата
След забраната, хиляди дози на AstraZeneca отиват на склад в "БулБио". Според Радосвета Кирилова от Националния ваксинационен щаб спирането на препарата е национално решение, тъй като към този момент Европейската агенция по лекарствата не разполага с достатъчно данни за опасни странични ефекти от AstraZeneca.

Оказва се, в България желаещите да се имунизират не просто нямат избор. Поради липсата на други ваксини кампанията де факто спира. В Пловдив пунктовете също затварят.

Д-р Виделина Моллова е личен лекар в Русе, при нея ваксинацията е спряла, преди да е започнала.

"Вчера следобед бях много щастлива, защото ми казаха, че ще ми дадат още 2 флакона. Аз обясних, че днес по обед ще я взема, но за съжаление не я дадоха, заради взетото решение на национално ниво", споделя Моллова.

Според д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Швейцария, няма връзка между смъртните случаи, вследствие на тромбози, и поставената ваксина.

Докато Европейската агенция по лекарствата установи дали ваксината на AstraZeenca е напълно безопасна, у нас ще се поставят продуктите на останалите 2 одобрени фирми – Pfizer/BioNTech и Moderna.

Към момента в България една доза Moderna струва 15 евро, Pfizer/BioNTech - 12 евро, а AstraZeneca само 1,17 евро.

Вижте повече в репортажа Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 месец

А ако ти и останалите решите да обърнете резбата и нищо да ви "няма" , ще трябва ли и ние да го направим???

23

Абвгд

преди 1 месец

Аз си поставих астра зенека -никакви странични ефекти.Съпругът ми алергичен към пеницилин и тетанус си постави астра зенека-никакви странични ефекти.Сестра ми си постави пфайзер -странични ефекти _24часа температура главоболие.Въпрос :какъв е този химикал в пфайзер който не замръзва при минус 80градуса.Всичко е политика дори и ваксинирането европейските политици превърнаха в политика и нашия ,,премиер" ги следва .

22

12345

преди 1 месец

Всичко е политика от страна на европейския.защото ваксината е британска.Не могат да понесът че англия е по добре сега след брекзит .Поръчаха късно ваксини ,искаха да вземат на хората ваксините астра зенека побликува договорите за поръчване и се видя всичко ,и сега за да си измият ръцете , тази ваксина се постави на 23 милиона англичани и то възрастни рискови групи ,и действа те първо казаха че не действа сега била опасна.Бла бла на корумпираните мафиоти в европейски нашия асфалт паша ги следва