Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, обясни експертът.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“:

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“, допълни той.

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Коментари Напиши коментар

71

До 72

преди 7 месеца

Уби ги !Браво !!

70

Анонимен

преди 7 месеца

Тези, които не вярвате във ваксините поради липса на образование и природна интелигентност, можете спокойно да се изолирате в гората и да се лекувате с корени, кристали, слънцеядство, ходжи и врачки и каквото ви душа иска. Също така на всички антиваксъри трябва да се ЗАБРАНИ ВСЯКАКВА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ И всякакъв достъп до лекарствени и средства, нали Биг Фарма ви трови, направо си направете едни комуни в землянки и никога повече не се срещайте с цивилизацията. На никого няма да липсвате.

69

Анонимен

преди 7 месеца

Могат да се възобновят, или ще се възобновят? Щото има разлика!И Нане може, и Вуте може, ама козата си сака пpч!!!