Децата без симптоми не са разпространители на COVID-19, обикновено те се заразяват от родителите си, а не обратното. Това заяви педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на "България сутрин".

"Без симптоми не пренасят коронавирус, но родителите заразяват децата, а не децата родителите", посочи д-р Янакиев. Според него ръстът на по-малките, диагностицирани с Ковид-19, се дължи на третата вълна.

"Имаме нов вид на вируса, а третата вълна ще бъде провлачена до май. Това е не толкова заради щамовете, просто нашите организми са много изморени", отбеляза педиатърът и добави, че има пряка връзка между психологичното ниво и имунитета.

Още по темата
"Няма драстично увеличение на болните деца при мен, да са спокойни родителите, че аз не срещам тежки усложнения", подчерта д-р Янакиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-честите симптоми при по-малките са хрема, кашлица, болки в гърлото, повръщане и разстройство.

"Педиатрите много рядко правим PCR тестове на деца, но когато детето е заобиколено от болни родители, инфекцията продължава повече време. Внимателни сме особено ако имат хронични заболявания. Трябват специални условия, за да се вземат проби от децата, особено малките, затова имаме резерви за скрининг", подчерта д-р Янакиев.

Относно ваксината лекарят обясни, че няма известие от фирмите производители на ваксини за изпитания върху деца, затова е скептично настроен за масова имунизация на по-малките.

"Тази година свикнахме да живеем в Ковид епидемия, което беше голямо изпитание за педиатрите. Опитният педиатър с една епидемиологична анамнеза, с един поглед може да разбере дали е болно детето. Бъдете спокойни, децата изкарват леко Ковид-19, но вашият лекар трябва да създава профилактична програма", каза д-р Янакиев.

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 месец

А тези със сополи пренасят ли го

37

Анонимен

преди 1 месец

До Децата са заразни 34

Абе ти нормален ли си бе??

36

Анонимен

преди 1 месец

Този педиатър да си скъса дипломата и да не заблуждава хората!! Аман от пишман "специалисти"!