Снимка: Bulgaria ON AIR

Рекорден брой са новозаразените с коронавирус у нас в последните дни, а Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение, че случаите рязко се увеличават по целия свят въпреки противоепидемичните мерките.

"Да, ще се увеличат броят на болните, на хората, които ще имат нужда от хоспитализация и нужда от интензивна грижа. Заболяването се връща на вълни, като се натрупат повече невъзприемчиви. Имаме съобщения за повторно заразени - заболели миналата година, които тази година отново се заразяват", обяви в "България сутрин" д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести.

Д-р Бацелова посочи, че част от ръста се дължи на връщането на рискови колективи като детски градини и училища в присъствена форма на обучение.

"Или се заразяват в училище, или от родители, и се сформират така наречените клъстери", обясни тя.
Д-р Бацелова каза със съжаление, че на много места не се спазват мерките, и специално в заведенията това води до заразяване на персонала и на клиентите.

Още по темата


Според нея в провинцията има разлика в спазването на мерките. "През лятото не че тези хора не са се заразявали, но дозата е била по-малка. В един момент хората спряха да се изследват, докато не им се наложи да влизат в болница или да пътуват някъде" допълни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова посочи още, че най-голямото ни оръжие срещу вируса е ваксината и спазването на мерките:

"Аз съм привърженик на много по-строгите мерки и ще дам за пример Нова Зеландия и Тайван. Тайван нямат и хиляда доказани случаи, защото са изключително адекватни и отговорни в спазването на мерките. Те спряха да приемат себе си като нещо по-важно от обществото и всички работиха в полза на него."

"Можехме да се поучим доста от тях, тези държави имат план за такъв тип епидемии. Много по-подготвени са от Европа и ако ние сме със свободен дух, то те се запазиха здрави и живи, което прави техния модел много по-подходящ в случая", допълни тя.

С новите вариации децата се засягат повече и има случаи на деца с дихателна недостатъчност и се налага по-сериозно лечение при тях, така че колкото повече го оставяме да минава през човешкия организъм има вероятност да се видоизмени още повече, стана ясно още от думите ѝ. Експертът изтъкна, че ваксинационните паспорти са начинът за по-лесно предвижване в пандемична обстановка.

"Това не трябва да се приема като ограничение, а улесняване на ваксинираните, за да се върнем по-лесно към стария си начин на живот", завърши д-р Бацелова.

Коментари Напиши коментар

91

Анонимен

преди 2 месеца

След като засяга децата, защо ги набутахте присъствено в училищата?? За да ги изпозаразите масово ли?? Писна ни от вас и пишман "мерките" ви!! Големите ученици от градовете червени зони- незабавно да преминат онлайн, какво още чакате??

90

Анонимен

преди 2 месеца

търся си баничката с масло, някой да я е виждал?

89

Анонимен

преди 2 месеца

Беше някъде средата на януари 2021г.,когато от НОЩ обявиха по телевизията,че ШАЛОВЕТЕ,ШЛЕМОВЕТЕ И МАСКИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ ПАЗЕЛИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА У НАС И СЕГА ТРЯБВАЛО ДА СЕ КУПУВАТ НОВИ ОТ ТИПА FFPP..!

_____
Май някой друг не е разбрал, че се обсъждаше все повече навлизащата в Европа британска мутация, за която британските изследвания показваха по-голяма заразяемост, по-голяма концентрация на заразения с вируси! Т.е. по- бързо разпространение!
Оттук и нуждата от по-солидно пазещи маски.