Снимка: БГНЕС

В смъртния акт на алпиниста Атанас Скатов, издаден от властите в област Гилгит-Балистан и болницата в град Скарду, е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже. Това съобщи БНР, което получи от Министерството на външните работи  смъртния акт.

Още по темата

Веднага след новината за падането на Скатов - тя първо се появи в пакистански туит, където пишеше за скъсано въже, от фирмата-организатор на експедицията Seven Summit Treks уточниха, че парапетите са били здрави, а вероятната причина е грешка при преминаване от едно въже към следващо. По маршрута и преди, и след българина са се спускали други участници в експедицията.

Датата на смъртния акт е същата, в която се случи трагичният инцидент, а установяването на причината за подобна, а и за всяка друга внезапна смърт изисква повече време.

Разследване във високата планина обаче няма как да бъде направено, а издаването на смъртен акт е от значение за близките на загиналия и за застрахователната компания.

 

Коментари Напиши коментар

98

haha

преди 2 години

До ПичТука има сериозно ...неподготвени хора .. Това да не ти е Витоша бе "пич" .. всекид ен минавали хора ...хахахах ба.и малоу.ниците

97

Анонимен

преди 2 години

Аз веднъж в казармата давах караул през нощта при -27 С и повече нищо не може да ме накара да отида доброволно на такава температура. Добре, че после в стола даваха боб със сланина, та оцеляхме.

96

Войко

преди 2 години

Стига вече с тоя ве, ЕЙ!