Снимка: БГНЕС
Човешка грешка, предизвикана от умора, е вероятната причина за смъртта на Атанас Скатов.
 
"Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора", коментира пред Нова тв Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции.
 
Тя изтъкна, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия. Сълова е изненадата от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания.
 
"Като лекар смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се подготвиш", обясни Сълова.
Още по темата
 
"Той знаеше с какво се захваща. Предполагам е мислил и, че нещо такова може да се случи. Когато тръгваше, той се обади по телефона, да се чуем. Аз му казах, че е достатъчно разумен да знае, че ако не може да се справи, по-добре е да се върне и после пак да опита. Той точно това е направил", смята най-добрият му приятел Георги Балулов.
 
Фаталният край обаче на такава височина идва бързо, всяка крачка встрани може да  се окаже необратима.
 
"Аз често пъти казвам, че едно такова изкачване е като влизане в гроба - човек скача в гроба, обаче въпросът е да излезе от него. Ако не може да излезете - оставате там", смята Дойчин Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase