Снимка: БГНЕС

Какво се е случило в последните часове преди смъртта на загиналия под К2 алпинист Атанас Скатов? Какво е било състоянието му преди фаталното слизане? Най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис с разказ за случилото се от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване.
 
"Атанас беше много силен - тръгна от базовия лагер към втория директно. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен", сподели пред Нова ТВ Сикарис.

Още по темата
"На 4 февруари тръгнахме от Лагер 2. Видях как Атанас и неговият шерп достигнаха до Лагер 3. На 4 февруари пристигнах в Лагер 3 на 7 440 метра. Там срещнах Атанас вечерта. Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, за да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха около -40 градуса - невероятен студ. Всички останахме навън и се чудехме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми казаха, че няма място. Атанас беше в друга", добави Антониос.
 
"Говорих с Атанас сутринта. Тогава ми каза, че ще слизаме. Той тръгна с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още в началото след лагера има наклон с доста градуси, без фиксирано въже. Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го - падна". Това е историята. Убеден съм", разказа още той.
 
"Атанас е много силен, техничен и опитен. Най-важното - много добър характер. Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на -40, представяш ли си колко слаб се чувстваш. Заради гадния студ си гладен, изтощен си от височината, студа и всички положени усилия. Много е лесно да направиш грешка. Животът е да си знаеш лимита", заключи Антониос.

Коментари Напиши коментар

72

Яве

преди 2 години

Хора, стига веднага с конспирациите и предположенията. Всяко недоглеждане, неправилно движение и грешка са фатални. Там висят буквално над бездни, на 8000м. това не е Витоша или Пирин. Всяка година има много ама много смъртни случаи. Статистиката е безпощадна. На 4 качили се един загива на К2. Точка. Бог да го прости. Много хора няма да го разберат но, това не значи че други не го разбират и не скърбят за случилото се.

71

Анонимен

преди 2 години

Историята е много странна, но както някой беше написал, при 1 алпинист полу-очевидец и 1 шерп, който всъщност е единственият видял какво става е много трудно да се разбере истината. Винаги могат да се наговорят за нещо двамата. Доколкото разбирам е имало някакъв проблем с палатките, може да е имало и конфликти, знам ли. Няма никога да разберем, освен ако шерпът не реши да признае какво е станало. Но едва ли ще го направи. Мир на душата му, но върхът е труден и взима своето.

70

Анонимен

преди 2 години

Всички които се мъчат да катерят тея върхова са самоубийци.