Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Близо 2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той представи данни на депутатите, според които България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози тази година, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Oще по темата
Министърът увери, че се организира процесът на масовата имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

"По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани", посочи Ангелов пред депутатите.

Здравният министър посочи в парламента, че ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина.

Ангелов уточни, че като цяло към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни. Той припомни, че към този момент в ЕС две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат, заяви здравният министър.

Ангелов заяви още пред депутатите, че от 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес в страната с връщане на до 40 на сто от класовете от 5 до 12-ти. Заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена такъв тип програма, така че тя да е съгласувана между двете министерства и да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

Вече

преди 3 години

требе да ги изгоним и да затворим държавата. И да си оправим нашето и да спрем да слушаме фалшивите новини. Това е решението.

172

до стадото

преди 3 години

Може много лесно да се отървем от тия ***, още на 4-ти април

171

Анонимен

преди 3 години

До Наблюдател 2020 година починаха 2200 човека по малко от 2019 ? Никой не е вечен ,само лъжата е вечна ?

fallback