Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Първата ваксина срещу COVID-19 бе поставена на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов преди минути.

"Нямам търпение да се видя с баща си без да се притеснявам, че ще го заразя с Ковид", бяха първите думи на министър Ангелов след ваксинацията.

Още по темата

Преди поставянето на ваксината той подписа и декларация за съгласие. Тя бе извършена в столичната болница "Св. Анна". Ваксината бе поставена и на д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести и ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и на Ани Кирова, медицинска сестра в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

"Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19 и ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за повеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот", добави той.

С това той постави началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас.

Веднага след проф. Ангелов ваксина беше поставена и на епископ Тихон Тивериополски. "Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Като се ваксинирам, изразявам благодарността си към невероятните усилия на всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички ни. Аз самият съм ваксинирам срещу всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е онзи, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени", обясни символиката на днешния ден епископ Тихон, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.

"Реших да се ваксинирам, защото съм жена със семейство и вярвам в личния пример. Считам, че както в едно семейство деца се възпитават с личен пример, а не с приказки, така и в обществото, ние сме тези, които трябва да дадем личен пример, за да може всички да ни последват. Единственият начин сегашната ситуация да се промени през 2021 г. е да има масова ваксинация, за да можем да прекратим инфекцията от коронавирус и да заживеем по нормален начин,“ каза д-р Рада Прокопова, която също се ваксинира в УМБАЛ „Света Анна“ днес. Тя е началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ "Света Анна", но в момента ръководи COVID отделенията в лечебното заведение.
 
След министъра на здравеопазването в Окръжна болница в столицата днес се ваксинираха още изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков, Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ и други медицински служители. Последен от групата, имунизирали се в УМБАЛ "Света Анна", след като ваксинира колегите си, беше и д-р Димитър Николаков, зам.-началник на КАИЛ.

Освен в София, имунизационната кампания срещу COVID-19 в страната започна синхронно в още два града – Пловдив и Бургас.

 

Коментари Напиши коментар

257

Готин

преди 1 година

Пижо, не си наясно с ваксините. Те създават в организма ти антитела, същите както на тези които са боледували. Те неосезаемо те ,,разболяват,, с което създават твоят имунитет. В последствие всеки вирус от този тип е ,,унищожаван,, от твоите защитни антитела. По тази причина не е възможно, ,,ваксиниран,, да бъде вируси носител. Това обаче, което ще ни ,,бият,, далеч не е надеждна ваксина.

256

Пижо

преди 1 година

Всяка ваксина - морбили, коклюш, заущка и т.н. предпазва от разбилявне! Ваксинираният обаче си е обикновен вирусоносител, като всички останали! Айде сега, по примера на този ид*от, ваксинираните лекари от ковид отделенията да махнат маските и даидат да прегърнат Кабинета и депутате!Съд и затвор за недакърната, крадлива, проЗта ГЕРБерска мафия!

255

Готин

преди 1 година

Ваксина, която не създава траен имунитет е пълна глупост. През колко месеца ще се ваксинираме и колко ще ни струва това. Парите от бюджета са НАШИТЕ ПАРИ, които ще даваме на ,,фармацията,,. Забележете! Всяка втора реклама е за лекарствено средство. Всеки от нас е ,,донор на печалби,, за тях, а те са богата мафия. Да създадеш проблем с нещо, което можеш да контролираш е стар номер за мръсни печалби. Друг е въпросът; НА КОГО, КАКВО СЛАГАТ!? ЗОМБИРАНЕТО ЗАПОЧНА!