Снимка: архив, БГНЕС

Общ преглед

„Ставаме все по-силни и информирани. Изправяме се уверено и и победоносно срещу COVID-19. Ваксините идват и с тях ние ще победим, болестта отстъпва. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19“, заяви в началото проф. Костадин Ангелов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб участват в брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

1615 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 6945 теста, отчете данните здравният министър. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 195 886. От тях активните случаи са 82 443.

За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста - 1703 са антигенни.

Още по темата

Мерките дават своя резултат, отбеляза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента по заболеваемост се нареждаме на 17-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров. Намалява броя на хоспитализираните пациенти, както и броя на починалите. По този показател страната ни се нарежда на 3-то място в Европа и на първо на Балканите.

У нас с най-ниска заболеваемост остава област Кърджали. На първо място в момента е Варна - с над 600 на 100 000 заболели, съобщи още доц. Кунчев.

България се подготвя за старта на ваксинирането срещу коронавирус. Очаква се ваксините да пристигнат у нас на 25 декември вечерта или на 26-и сутринта. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Преди дни здравният министър декларира готовността си да бъде първият ваксиниран, с което иска да демонстрира, че вярва на ваксините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар