Снимка: БГНЕС
В аптечната мрежа се наблюдава сериозна липса на десетки лекарства. Част от тях са за лечение на коронавирус, но има и такива, които са животоподдържащи за други заболявания.
 
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, смята, че не става въпрос за презапасяване, а за увеличено потребление.
Още по темата
 
"Има увеличение на потреблението на лекарства в доболничната и извънболничната помощ. Рязко, в много пъти, се увеличи търсенето заради увеличената заболеваемост. Това съответно породи дефицит", коментира Костов пред bTV.
 
Той обясни, че дори при по-леките случаи, лекарите предписват антибиотици. 
 
"Масово идват и хора без рецепти за антибиотици, но ние ги връщаме. Законът изисква рецепта на хартия", уточни Николай Костов.
 

Коментари Напиши коментар

8

Факт

преди 10 месеца

Това просто не е вярно - презапасяване има - и аптеките продават на поразия и без рецепта. Имам роднини които купуват лекарства на принципа - по-добре да не ни затрябват и да ги хвърлим, отколкото да няма за нас. Всичко почна от едно репортажче по телевизията.

7

до 4

преди 10 месеца

До АнонименНе, бъркаш се - по време на пандемията, още от м. март, разрешиха да се предписват рецепти и по телефона. Заповедта, касаеща консултациите от разстояние го разрешава.

6

Анонимен

преди 10 месеца

E как не разбраха хората, не се пият антибиотици за лечение на вирусни инфекции, ако го правите вредите на себе си защото подтискате имунната си система а вирусите НЕ се повлияват от антибиотици. Преценка дали да се назначи антибиотик може да направи само лекар, ако има съмнение или установи БАКТЕИРИАЛНА инфекция.. Не се самолекувайте, това е опасно.