Снимка: БГНЕС

Лекарства и точно определено лечение за Ковид-19 няма. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" имунологът доц. Велизар Шиваров.

"Антибиотиците не са лекарства, които лекуват вируса, може да се развие вторична бактериална инфекция и да помагат за нея, но не лекуват Ковид-19", категоричен беше доц. Шиваров.

По думите му Ремдесивир е единственото лечение, което е насочено към вируса, но за съжаление той намалява само болничния период или периода за възстановяване и не трябва да очакваме, че "прави чудеса".

"Значение има интерфероновият отговор, който ограничава репликацията на Ковид-19 в клетките. Наскоро беше доказано, че ако има дефицит в гените на интерферон, заболяването протича по-трудно. Има и хора, при които антитела атакуват интерферона, тези тела са по-често при възрастни мъже", коментира имунологът и добави, че според проучванията определени кръвни групи са свързани с по-леко протичане на заболяването.

Доц. Шиваров обясни, че се наблюдава феномен при възрастните - мутация в имунните клетки, заради която хората боледуват по-тежко.

"В инфодемия човекът изпада в желание да направи нещо за имунната си система, но не трябва да се поддаваме на паниката, а да слушаме разума - ако нещо работеше толкова добре, то щеше да се знае, ако съществуваше средство, което решава проблема, щяха да го продават, няма лечение на вируса, консултирайте се с личния си лекар", посъветва имунологът.

Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че аспиринът не трябва да се приема просто така, защото може да доведе до тежки кръвотечения.

"Билковите имуностимулатори не ви предпазват от което и да е заболяване, не мога да препоръчам на никого нито едно от тези имуноподсилващи средства", каза доц. Велизар Шиваров и добави, че изключително постижение ще е да се стигне до одобрение на ваксина за Ковид-19, която да ни донесе една по-спокойна есен през 2021 г.

Коментари Напиши коментар

17

ГосТ

преди 1 година

Още един пишман имунолог. На него ли да вярвам или на специалистите от Китай,Япония и Южна Корея? Гледам, че там има лечение бря ! И не, не е ремдесивир !

16

Анонимен

преди 1 година

Затова ли не се взимат мерки - защото лечение няма, хора бол

15

Анонимен

преди 1 година

И защо тия доценти не ходят в болниците да обясняват на хората да не постъпват.Типично за България.Да оплюем лекарите, а после защо хората те им вярвали.