Снимка: БГНЕС
fallback

Мантинелата не е причина за катастрофата на АМ „Тракия“ в неделя, при която тежкотоварен камион навлезе в насрещното платно на магистралата и се преобърна върху леки автомобили. Тази позиция изразиха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и инж. Иван Досев – член на УС на агенцията, пред медии тази сутрин.

Oще по темата

Нека да не се правят внушения, че по-високият клас ограда там в случая би довел до различни щети, заяви Иван Досев.

Досегашната мантинела в участъка е била поставена през 1993 г. и към този момент е отговаряла на всички нормативни изисквания към ограничителните системи, категорични бяха двамата. В момента там се поставя стоманена предпазна ограда, която е оразмерена да задържи автобус. Тази ограничителна система за пътища е най-разпространена по магистралите и тя се полага навсякъде, където няма опасности като надлези, бензиностанции или възможност за засягане на трети лица, пътуващи по друго направление. За такива места е предвиден най-високият клас мантинели, които се оразмеряват за удар от камион с тежест 38 тона, при ъгъл на удара 15 градуса и при скорост на движение 80 км/ч., съобщиха от Агнеция "Пътна инфраструктура".

87% от магистралите са с подменени ограничителни системи. Това се прави предимно там, където се извършват ремонти или се възстановяват в следствие на удари от пътнотранспортни произшествия. Новите мантинели отговарят на последните нормативни изисквания, но участъците, които не отговарят на тях, не означава, че са опасни или че мантинелите не са отговаряли на последните нормативни изисквания при поставянето им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Умрелия

преди 3 години

Как като шофьора е починал се знае че е заспал и е виновен

23

Анонимен

преди 3 години

Асфалта там в какво състояние е? В трагично! Показват ни версии за заспал водач, прилошаване, блокирало предно ляво колело, а защо тогава има спирачен път над 20 метра?! Защото просто е навлязъл в неравностите и е започнал да губи контрол и е ударил рязко спирачки. Това са 90% от пътищата в България, ама на кой му пука!

22

Ти да видиш..

преди 3 години

Шофьора турчин няма никаква вина.Мантинелата е виновна.

fallback