Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса у нас ще остане до края на юни.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

Oще по темата
Втори ден в страната е отчетен ръст на новите случаи.

"Ако се налага, след това ще удължаваме пак. Но на практика нищо ново, нищо, което да стресне хората, точно обратното, на 15 юни пускаме театрите, кината на 50% или през седалка. За градския транспорт маските остават задължителни", посочи той.

Борисов информира, че обсъжданията по темата са продължили над час. Шефът на Щаба ген. Мутафчийски е на военни учения, но мнението му било ясно, коментира премиерът.

По думите му удължаването на епидемичната обстановка по никакъв начин не трябва да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо. Той отново посочи, че мерките ни са най-либерални.

"Повишението считаме, че се дължи на клъстерите Доспат, Сърница Ясеновец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх, без да затваряме производствата. Дисциплината, дистанцията и дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент", каза Борисов.

Той допълни, че в редица държави се повишават заболелите, пандемията се разраства, но радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. Борисов каза още, че се води почти нормален начин на живот, но не трябва да се стига до ескалация, при която болниците да не могат да лекуват заболелите. Той подчерта и че старческите домове трябва да се наблюдават внимателно.

Премиерът каза, че поетапно ще се намаляват държавите, за които е ограничено влизането у нас.

На заседанието премиерът попита дали детските учителки от София, заразени с вируса, наистина са били в Сърница, а столичният кмет Йорданка Фандъкова информира, че те твърдят, че не са били. По думите й директорката на детското заведение е реагирала адекватно и обстановката е спокойна. Очакват се резултати от PCR тестовете им.

Толкова усилия, толкова лаборанти, тестове, тези тестове пари струват. Надявам се да не са положителни, да няма проблем, коментира ядосано премиерът и посочи, че не разбира как може да се правят шеги с това.

В края на заседанието правителството почете с минута мълчание паметта на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

292

Анонимен

преди 3 години

Както винаги Пунта Мара лъже на всяка своя дума повече от Хитър Петър.Нито вирус има нито нещата бяха за пандемия. Всичко е подчинено на огромната далавера как да преджобиме парите които ЕС без проблем напечата и пусна в обръщение.За тази цел се искаат доводи и да изкараме здравите болни , а почти всички починали и на тях да лепнвем етикета за вируса. Тъжно, смешно и по думите на д-р Първанова някои хора трябва да им се търси наказателна отговорност. Дори маските водили до онкологични проблеми.

291

Анонимен

преди 3 години

Е това вече може да е реалната обстановка с коронавируса у нас а не с предишните залъгалки ,правеха изключително малко тестове и то само на властта и на политици ,колкото пъти кихнеше Бойко и си правеше тест големият "юначага "а днес като навлязоха в рисковите групи ,в големите производства ,в гетата ,в старческите домове и се видя че ни лъгаха 2 месеца ,защото здраво ги беше шубе ,че здравната ни система издиша и ще гръмне !

290

Анонимен

преди 3 години

До поканаdo utre!

fallback